Из штампе …


15.10.2013.

Разарајући „крокодил“ на тржишту: Дрога од које месо трули и отпада поново у Србији

krokodilМада је полиција упозната са појавом овог разарајућег наркотика, засад није заплењен на нашим улицама. Како „Блиц“ сазнаје, због ужасних последица које оставља, продају „крокодила“ избегавају чак и дилери. Начињена од микса тешких метала, бензина, црвеног фосфора и кодеина, који се сви могу наћи у слободној продаји, „крокодил“ је познат и као дрога из кућне радиности. Појавио се 2002. у Сибиру, где је продаван као хероин, а сам је неколико пута јачи. Име је добио по томе што кожа на месту на којем се убризгава прво личи на крљушти крокодила да би затим месо почело да трули и буквално да отпада, пише Блиц.

15.10.2013.

У Заводу за судску медицину Републике Српске годишње се обави 70 до 90 анализа утврђивања очинства, а од особа које су тестиране свака четврта није отац детета, изјавио је руководилац ДНК лабораторије Завода Зоран Обрадовић. Према његовим речима, од укупног броја случајева утврђивања очинства, 20 се обави по захтеву судова, а остатак по приватним захтевима.
– Што се тиче утврђивања судских очинстава, она се обављају у склопу парничних поступака, што обично покреће мајка детета или је реч о оспоравању очинства, што покреће отац на које је дете уписано – истакао је Обрадовић.

17.9.2013.

Случај антракса у Зајечару – Завод за јавно здравље у Нишу потврдио случај антракса у Зајечару. Срећом, реч је о лакшем, кожном облику ове болести. Претпоставља се да се оболели заразио приликом клања овце или обрадом земљишта на којем су одлагани остаци угинулих животиња.

22.8.2013.

У пећинском комплексу Баланица надомак села Сићево, после проналаска вилице праисторијског човека Homo ereсtusa, старе пола милиона година, овај локалитет постао је једно од највећих антропололошких налазишта у југоисточној Европи. Поред вилице човека из палеолита, пронађени су примитивни алати, кости животиња и праисторијско огњиште.

19.8.2013.

У Србији су од грознице Западног Нила умрле четири особе, а укупно је забележено 63 случаја обољевања, речено је данас у Институту за јавно здравље “Милан Јовановић – Батут”, у Београду.

Грозница Западног Нила је инфективно обољење из групе зооноза, вирусне етиологије, које се на људе и животиње преноси убодом зараженог комарца. Вирус Западног Нила први пут је изолован и идентификован 1937. године у сливу Западног Нила, у области Уганде. Након откривања вирус се проширио са афричког континента на Блиски исток, делове Азије и Аустралије, централну и источну Европу и Медитеран. Данас је овај вирус најраспрострањенији арбовирус на свету.

Циркулација вируса Западног Нила је присутна на европском континенту од 60-их година прошлог века, али се повећање броја оболелих људи бележи у последње две деценије и има тенденцију пораста у будућности. Фактори који су допринели оваквој епидемиолошкој ситуацији су климатске промене, интензиван међународни саобраћај, ширење узрочника и вектора на нова географска подручја, чешће излагање људи дивљим животињама и инсектима, промене у микроорганизмима (резистенција на антимикробне лекове, пораст вируленције).

Резервоар заразе

Примарни резервоар заразе су многе врсте птица (гаврани, вране, свраке, чавке и др) код којих је инфекција најчешће асимптоматска (без симптома болести). У ендемским крајевима вирус се одржава између птица које су заражене и комараца који се хране крвљу птица.

Анализом тела ухваћених комараца је утврђено присуство вируса Запданог Нила у 42 узорка у ширем подручју Београда, а позитивних резултата је било и у Пожаревцу, Великом Градишту, Смедереву, Сланкамену, Руми, Шапцу, Ваљеву, Темерину и Панчеву.

Август 2012 – на Институту за тропске и инфективне болести регистрован 21 пацијент са симптомима ове вирусне инфекције (енцефалитис, грозница, главобоља, укоченост врата, дезоријентација, кома, премор, мишићна слабост). Симптоми се јављају 3-14 дана после убода комарца.

16.8.2013.

Научници су открили у водама Антарктика читав низ нових животињских врста. На дубини од два километра, у водама чија је температура скоро на тачки смрзавања, открили су до сада непозната бића, џиновске црве, рибе са огромним очима и морске пауке величине тањира.

Светски експерти за биологију Антарктика били су потпуно запрепашћени уловом и за неке врсте риба нису имали имена. Било их је са перајима на различитим местима и чудним висуљцима око уста. Многе су имале изузетно велике очи иако живе у потпуном мраку. Све су имале врло чудан изглед. Научници кажу да су открили и нове врсте планктона и медуза, са пипцима дугачким и до шест метара. Стотине различитих примерака тек треба да буде идентификовано.

15.8.2013.

Еквадор и Колумбија “крију“ нову врсту сисара

Тим истраживача је дошао до невероватног открића у последњих 35 година, пронашавши нову врсту сисара олингуито. То је сисар величине ракуна која живи на дрвећу у Еквадору и Колумбији и храни се воћем. Овај мали сисар, тежак је у просеку око један килограм, активан је ноћу када скаче по крошњама дрвећа у потрази за храном.

Picture1  Picture2

27.6.2013.

Нова врста птице откривена је у Камбоџи – и то не у удаљеној прашуми, већ у главном граду те земље. Ова птица, “камбоџанска кројачица“, како су назвали врсту, величине је врапца и насељава ниско, влажно шипражје Пном Пена и других локација ван града. Птица је сива са браонкастоцрвеном капицом и црним вратом.

Picture4

24.5.2013.

Више од 15 нових врста птица откривено је на подручју Амазоније у Бразилу, што је највеће откриће орнитологије у последњих 140 година. Већина птица су птице певачице, осим једне врсте која личи на гаврана и дуга је 35 центиметара. Научници су открили нове врсте захваљујући њиховом певању који нису до сада чули. Једанаест нових врста типично је за Бразил, док се остале четири могу наћи у Перуу и Боливији. У свету се сваке године открије три до четири нове врсте птица.

18.02.2013.

Група биолога дошла је до фасцинантног открића током истраживања мора око обала Новог Зеланда када су пронашли до сада непознате врсте риба.

Picture5

13.9.2012.

Ласула, до сада непозната врста мајмуна, идентификована је у Конгу, што је тек друга нова врста мајмуна откривена у Африци у последњих 28 година. Мајмун је средње величине, има карактеристично наранџасто крзно и издужено лице. Истраживачи су нову врсту идентификовали као Cercopithecus lomamiensis, ендемичну животињу која насељава прашуме централног Конга. Описују га као “стидљивог и тихог“ мајмуна, који се храни углавном воћем и биљем.

Picture6

18.12.2012.

На листи нових врста, на којој су и биљке, налази се 21 рептил и 5 водоземаца, укључујући жабу која пева и другу жабу црно-белих очију која подсећа на симбол јинг-јанг.

13.6.2012.

Јединствена листа новоименованих животиња и биљака се објављује сваке године од стране Међународног института за истраживање нових врста у америчкој држави Аризони. Прошле године је уписано преко две стотине нових врста биљака и животиња од стране научника.

Кијајући мајмун – ова врста мајмуна необичног назива је откривена од стране научника на високим планинама Бурме. Кијајући мајмун или мајмун који кија спада у угрожене животиње, а истиче се својим необичним изгледом. Наиме, мајмун који кија има белу брадицу и изражен прћаст нос, а када је кишно време, почиње да кија.

Плава тарантула – ова новооткривена тарантула је веома упечатљивог изгледа, а њено станиште је далека Јужна Америка. Насељава планине које се налазе у источном Бразилу, а њено тело прекривају длачице изразито плаве боје.

Ноћна цветајућа орхидеја – ова необична биљка латинског назива Bulbophyllum nocturnum случајно је откривена у Папуа Новој Гвинеји. Научнике је фасцинирала лепота ноћне орхидеје и шароликост боја као и чињеница да само увече цвета. Ноћна орхидеја своје цветове поносно показује свету тек нешто око десет сати увеча и пажљиво их затвара пред зору.

Непалски мак – се може пронаћи на Хималајима. Непалски мак је необичан јер су му цветови изразито жуте боје и цвета само у јесен, када почиње сезона тамошњих монсуна.

Бонер отровна медуза – ова новооткривена медуза је пронађена у близини холандског карипског острва Бонера које је познато по предивној и шароликој природи. Бонер отровна медуза је веома живописних боја и за сада се зна да је поред тога што је отровна, њен убод је веома болан по човека.

15.02.2012.

На малом острву Нози Хара у близини Мадагаскара откривене су четири нове врсте камелеона. Назване су Brookesia micra. Стручњаци верују да су ово најмањи рептили на нашој планети. Дугачки су једва три центиметра, колико су велике и муве којима се хране њихови велики рођаци. Ова новооткривена врсти живи на микроподручју с којег не одлази. Picture7

27.01.2011.

Попис морских створења показао је да у морима и океанима живи више од 1200 нових врста. Научници су, међу мноштвом нових врста бактерија и риба, пронашли и вишећелијска створења која су способна да живе без кисеоника. Она су пронађена на дну мора, јужно од грчког острва Крит.

09.06.2011.

Тим америчких и филипинских научника пронашао је на Филипинима неколико нових животињских врста, што само показује приличну биолошку разноврсност ове државе у југоисточној Азији. Међу новим врстама налазе се: “смејући“ цврчци, мале “ајкуле-мачке“, разне врсте морских звезди, морских јежева, јегуља и шкољки.

Picture1

У Великом Меконгу у 2011. откривено 129 нових биљних и животињских врста, од слепог миша ђаволског изгледа до жабе која пева као птица. Међу 129 откривених врста је шишмиш са носом у облику цеви, који живи у тропским шумама и због тога зависи од њих. Научници наводе да је 30% шума Великог Меконга нестало у последњих 40 година. Друге врсте, као питон кратког репа из Бурме, угрожене су незаконитим ловом чије су мете њихово месо и кожа.

Picture2

Најживописније откриће свакако је леопард гекон, кога описују као ванземаљско биће. Велике тамно наранџасте очи усађене су у главу украшену кликерастом шаром, док му је тело прекривено шарама налик на леопардове, за које научници верују да обезбеђују камуфлажу у шуми.

Picture3

Жаба са очњацуна која настањује три забачене шумске регије на Тајланду, вреба свој плен у потоцима, нападајући инсекте и друге жабе. Истраживачи су пронашли и перје у измету ове жабе што указује да се она храни и малим птицама. Мужјаци своје очњање користе и у међусобним обрачунима, чак откидајући једни другима удове!

Picture4

Нешто мирнија животиња је сеница из Нонганга, птица која се може пронаћи само у једном природном резервату на граници Вијетнама и Кине. Ова сеница проводи највећи део времена на земљи у потрази за инсектима међу камењем. Верује се да она узлеће само када је уплашена од предатора, што представља непознато понашање за фамилију птица којима припада.

Picture5

Међу стотињак откривених биљака било је 6 нових орхидеја и дивља банана са невероватно црвеним цветовима. Откривено је 28 нових врста риба, 18 рептила, 14 амфибија, једна врста птица и две врсте сисара – цевоносни слепи миш и безуба ровчица.

 2009.

Преко 200 нових животињских и биљних врста пронађено је на Папуа Новој Гвинеји. Већина нових врста откривена је у неразвијеним деловима Папуа Нове Гвинеје и укључује нове врсте белорепих мишева, 24 нове врсте жаба, 9 нових врста биљака, 100 нових врста инсеката и преко сто нових врста паукова. Можда највеће је откриће најчуднија, нова врста скакаваца, који још није добио име и који је нађен на надморској висини на којој до сада није откривен ниједан зелени скакавац у свету. Такође је откривена и нова врста скакаваца са розе очима, а он је још на испитивању.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s